15 kulturstäder i Europa som bör besökas

Gillar du att besöka städer som är rika på historia, konst och andra kulturskatter? Här listar vi 15 riktiga godbitar i Europa som du någon gång bör besöka!

1. Rom, Lazio, Italien

Med ett förflutet som en av de mäktigaste städerna och civilisationerna i historien finns det i Rom gott om sevärdheter. Några platser som påminner om forna tider är Kolosseum, Spanska Trappan, Forum Romanum och Fontana di Trevi.

2. Aten, Attika, Grekland

Aten är ett måste för alla historieälskare! Detta är en stad som är fylld till bredden med ruiner från det antika Grekland. Bland de mest berömda sevärdheterna hör Akropolis, Parthenon, Dionysusteatern och Agora.

3. Edinburgh, Skottland, Storbritannien

Hela Skottland fullkomligen svämmar över av kultur och i detta utgör Edinburgh själva hjärtat. Vad sägs till exempel om en tur till Edinburgh Castle, the Museum of Scotland och/eller St. Giles’ Cathedral?

4. München, Bavaria, Tyskland

München förstördes nästan helt under andra världskriget, men lyckades trots allt återuppbygga mycket av det bavariska folkminnet. Här hittar du flera museer i världsklass, detaljerade Rokokopalats och världens äldsta bryggeri som fortfarande fungerar – Hoffbrauhaus. I närheten ligger även koncentrationslägret Dachau.

5. Sevilla, Andalusien, Spanien

I Sevilla bjuds du bland annat på judisk och muslimsk konst i det kungliga palatset Alcázar. Grupperna levde tillsammans i fred fram till inkvisitionen. Mycket av stadens historia finns också till allmän beskådan i den gotiska katedralen från 1400-talet.

6. Zürich, Schweiz

Zürich är bland annat födelseplatsen för dadaismen och har 30 museer som gör landets historia levande. För den som gillar kyrkor finns fyra stora sådana, kanske kan exempelvis den romerskinspirerade Grossmünster vara värt ett besök?

7. Cardiff, Wales, Storbritannien

Cardiff inledde sin existens som ett romerskt fort. I Wales huvudstad hittar du landets kulturella puls. Här blandas modernt med gammalt och 1000-talets Cardiff Castle utgör fortfarande en central punkt för staden. Den mest besökta attraktionen i Cardiff är det nationalhistoriska museet.

8. Salzburg, österrikiska alperna, Österrike

Som Mozarts födelsestad har Salzburg behållit sina starka band till kompositören och den klassiska musiken. I staden ligger även fästningen Hohensalzburg och den medeltida Altstadt (Gamla Stan) med arkitektur från 1600- och 1700-talen och katedralen i italiensk stil.

9. Amsterdam, Nordholland, Nederländerna

Amsterdam fullkomligen kryllar av kultur och historia. Ingen besökare bör missa Anne Frank-huset och dess fängslande historia, det kungliga palatset och mängder av museum för alla tänkbara tider och ting!

10. Prag, Bohemia, Tjeckien

Sug in den gotiska skönheten och medeltida charmen i den tjeckiska huvudstaden. Prag ståtar bland annat med Europas största slott, vilket tillhör de populäraste sevärdheterna. Även St. Georges Basilika, det nationalhistoriska museet och Vaclavplatsen tillhör platser som bör besökas.

11. Dublin, Irland

I Dublin kan du verkligen ta del av och upptäcka massor av irländsk kultur. Staden fullkomligen kryllar av historiska sevärdheter, såsom Dublin Castle, St. Patricks katedral och James Joyce Centre. Då vi befinner oss i ölen Guiness hemland finns även Guiness Storehouse att besöka.

12. Milano, Lombardy, Italien

Milanos kultur handlar inte bara om mode och design. Nej, detta är en stad som även kan erbjuda en resa i historien. Bland dess attraktioner hittar vi bland annat operan Teatro alla Scala, Milanos katedral, ett nationalmuseum för vetenskap och teknologi och kyrkan som bevarat da Vincis ”sista måltid”, Santa Maria della Grazie.

13. Lissabon, Lissabondistriktet, Portugal

Detta är en stad som styrts i omgångar av kelter, romare och morer, vilket gjort den till mångfaldig stad när det gäller både människor och idéer. Historiens tvärkulturella utbyte blir synligt på platser som São Jorge slott, Gulbenkianmuseet samt i stadsdelen Alfama.

14. Berlin, Tyskland

Berlin är en ytterst intressant stad med massor att erbjuda för alla kulturella intressen. Berlinmuren, Checkpoint Charlie, Potsdamer Platz och riksdagshuset tillhör några av de attraktioner man kan tänka sig vilja besöka i staden.

15. Bryssel, Belgien

Bryssel underskattas ibland som ett själlöst centrum för EU. Detta är dock en stad som är full av rik arkitektur och traditionella caféer och barer. Hjärtat i staden utgörs av det välkända torget Grand Place, vilket inte ligger långt från den berömda statyn Manneken Pis från 1600-talet.