Baltikum Runt

Baltikum-regionen är perfekt för att göra en kortare eller längre rundresa. Besök moderna städer med billig shopping, imponerande arkitektur och härlig storstadspuls, böljande gröna kullar och glittrande sjöar som skär genom urgamla skogar. Baltikum består av Östersjö-pärlorna Estland, Lettland och Litauen, tre fantastiska länder som bär på en spännande historia och hisnande vacker natur.

Baltikum runt med bil

Packa resväskorna i bagageluckan, barnen i baksätet, pass och pengar i handväskan och åk iväg på äventyr i de storslagna baltiska länderna!

Med bilen bestämmer du själv vart du vill resa och hur länge du vill stanna på varje ställe under rundresan. Kör längs kusten och njut av vidsträckta stränder så långt ögat kan nå. Stanna till i de mysiga fiskebyarna längs kusten eller ta en avstickare och besök medeltida fästningar och kyrkor ett par kilometer från landsvägen.

Fyra höjdpunkter som du inte får missa under bilresan är:

– Semesterorten Jurmala på den Baltiska Rivieran, med sina milslånga sandstränder och kristallblå vatten omgärdade av djupa tallskogar.

– Lettlands huvudstad Riga, en pulserande metropol med mycket kultur och ett spännande nattliv.

– Öslottet Trakai i insjön Galvé, tre mil väster om Vilnius. En gångbro förbinder det storslagna 1300-talsslottet med fastlandet.

– Litauens huvudstad Vilnius med sin charmiga mix av medeltida arkitektur och ett modernt stadsliv med god mat och billig shopping.

Kör ombord färjan från Karlshamn till Klaipeda i Litauen, eller från Kapellskär till Paldiski i Estland. Färjor avgår flera dagar i veckan i båda riktningarna.

Baltikum runt med buss

Åk på en härlig bussrundresa och glöm allt vad resplanering heter! Ett flertal researrangörer ordnar rundresor med buss till huvudstäderna Vlinius, Riga och Talinn.

Under bussresan får du uppleva både storslagen natur och vacker arkitektur. Besök städernas viktigaste sevärdheter med en lokalguide istället för på egen hand. Stanna på fina centrala hotell för en billigare peng. Med en bussrundresa kan du maximera din semester. En bussrundresa ger även möjlighet till att lära känna nya vänner och bekanta.

Praktiska tips inför rundresan

Det finns fantastiskt mycket att se och upptäcka i Baltikum, och att ta bilen eller bussen till andra sidan Östersjön kan vara ett härligt sätt att besöka nya och inte så turisttäta platser.

Det finns dock en del saker att tänka på. Tar du bilen till Baltikum krävs det lite planering först. Vilken typ av semester har du tänkt dig? Vill du uppleva den pittoreska landsbygden, hisnande kustvägar eller storslagna sjölandskap? I så fall är bilen det perfekta färdmedlet. Är du däremot ute efter rafflande storstadspuls och ett pulserande nattliv kanske det är bekvämare att ta flyget till Riga eller Tallinn.

Lägg upp en smart resplan. Ju noggrannare du är desto bättre. På så sätt undviker du att stöta på komplikationer under resans gång. Även om det inte låter riktigt lika äventyrligt blir det så mycket enklare (och säkrare) om du har en resplan att rätta dig efter.

Lås inte upp dig genom att boka hotell i förväg. Eller alternativt, boka ett par ”milstolpar” under rundresan och låt resten av resan bli så spontan som möjligt. Åker du under högsäsong kan det dock vara en bra idé att ha hotellen förbokade för att undvika onödiga stressmoment under resan.

Glöm inte att räkna ut kostnaderna för din bilresa i förväg! Kolla upp vilka trafikregler och avgifter som gäller i varje land du tänker besöka. Ta även reda på kostnaderna för bensin och vägtullar.

Baltikum runt

Vill du veta mer om hur du snabbast och enklast tar dig över till Östersjöns baltiska pärlor? DFDS Seaways erbjuder kryssningar till Litauen och Estland flera dagar i veckan till förmånliga priser.