En tillbakablick på 90-talets kulturella tendenser

Med 90-talet kom en ungdomlig moderörelse som erbjöd bekymmerslösa stilar med en doft av rebell. Huvudtrenderna för årtiondet hette grunge och minimalism och även casual streetwear och sexig skolflicka-looken var populära. Hos Shopt.se kan du hitta kläder och dräkter från detta fantastiska årtionde.  

Grungestilens pionjärer hette Marc Jacobs och Alexander McQueen, vilka hittade sin inspiration direkt från gatan. Supermodellerna byttes ut mot en ny typ av modeller, där många ville efterlikna Kate Moss och hennes coola, hårda stil. Denna attityd införlivades mycket i årtiondets mode. Grova Dr Martens matchades med söta små klänningar, vilket skapade en fusion mellan feminint och maskulint. Andra vardagstrender var sjalar, lager på lager och låga, vida rippade jeans.

Kändismode på 90-talet

90-talets stilikoner var kändisarna. Musiker, skådespelare och udda modeller inspirerade generationens klädval. Man kopierade och omformade outfits, utan att tappa fokus på individualismen. Många ungdomar ville se ut som sina idoler, såsom tjejerna i Spice Girls, Britney Spears, Gwen Stefani, Madonna med flera. Spice Girls hyllade självständighet och alla fans visste om de var en Posh, Baby, Scary, Sporty eller Ginger Spice. Med Spears kom skolflicka-looken, medan Stefani skyltade för grunge och Madonna hade bland annat sin kon-bh, skapad av modeskaparen Jean Gaultier.

90-talets hårstilar

Om man pratar hårstilar på 90-talet är det ungdomligt och lekfullt som gäller. Under årtiondet föddes flera ikoniska stilar. Den kanske mest populära frisyren stod Jennifer Aniston för i sin roll som Rachel i TV-serien Vänner, som med lager i olika längder ramade in ansiktet.

På 90-talet var det även populärt med uppsättningar, med uppsättningen hälften uppsatt och hälften löst gav en enkel och modern look, medan skolflicka-stilen bjöd in till två tofsar eller flätor i alla möjliga former. Under årtiondet gjorde sig också mången håraccessoar populär, till exempel scrunchies, bandanas, clips och färgade hårslingor. Och de allra flesta unga tjejer på 90-talet provade nog någon gång att krusa håret!

90-talets skor

På 90-talet föddes ur grungerörelsen en hel armé av såväl kvinnor som män, vilka alla hade på sig tunga och slittåliga kängor. De var tuffa och kaxiga och matchades med allt från söta små flickklänningar till flanellskjortor och fransade jeans.

Den minimalistiska trenden hade också sina huvudsakliga skor i form av Birkenstocks som kommer i flera former med bekvämlighet och enkelhet som nyckelord. Platåskor i alla möjliga färger blev populära genom popmusikscenen, särskilt tack vare Spice Girls. Andra skostilar som bars flitigt under 90-talet var Chuck Taylors från Converse, Mary Jane från Manolo Blahnik samt klassiska badskor.

90-talskläder som kommit tillbaka

Just nu är 90-talet åter på uppgång inom modevärlden. Otaliga stilar och trender som var populära för 20 år sedan är inne igen och både kändisar, designers och klädföretag jobbar på att omarbeta sina klassiska 90-talsplagg och -accessoarer till något som passar idag.

Bland återkomsterna hör crop tops och chokers, vilka verkligen har skjutit i höjden när det gäller popularitet idag. Rihanna, Kendell Jenner och Gigi Hadid tillhör bara några av de kändisar som setts bära dessa trender. Fler stilar som gör comeback från 90-talet idag är bland annat ringörhängen, mörka och fylliga läppstift, fransiga jeansplagg, armékängor samt klänningar som bärs över toppar.

Bär upp 90-talets mode år 2017

Den som vill bära 90-talets mode 2017 rätt behöver omarbeta stilen något för att den ska passa in i sin tid. Så istället för att kopiera rakt av – återskapa dem så att de får en modern och uppdaterad touch! Hemligheten är att fånga upp ”too cool to care”-attityden (tänk 90-talets Kate Moss) samtidigt som man ser fräsch och trendig ut.

Detta kan exempelvis uppnås genom att bära klassiska 90-talsplagg och -accessoarer, såsom crop tops och chokers med skinny jeans och högklackade skor. Matcha din nya favoritklänning med 90-talsfrisyren med halva håret uppsatt och halva håret löst och lägg – om det passar – till lager genom att bära en t-shirt under. Ta det lugnt med grungeelementen för att balansera 90-talet med dagens mer eleganta och polerade estetik. Men framför allt – ha roligt med din stil och ta in 90-talets bekymmerslösa och ungdomliga känsla!

Photo by National Library of Ireland on The Commons