Skapa nya och roliga festtraditioner på din student

Studentskivan består av en rad olika traditioner, nya som gamla, och varför inte följa de ramar som känns mest givna för er fest? Men roligast av allt är nog att sätta din personliga prägel på hur just du, din familj och vänner skall fira denna minnesrika dag och tid som gymnasiestudent.

Tiden mellan skoltiden och tiden efter skolan då din framtid står runt hörnet och kallar är kanske en av våra mest spännande upplevelser. Se till att skapa de allra bästa förutsättningar för en rejäl fest och låt friheten och framtiden stå på glänt.

Det bästa är att det mesta är möjligt och om du är trött på skolan, ja då kan du bege dig ut på en längre resa med STS språkresor eller ta ett jobb och tjäna dina egna pengar. Under denna tid är det också många som längtar att flytta hemifrån och hitta sitt egna kryp in. Hur som helst se till att förbered värsta studentskivan och bjud in din älskade familj, vänner och släkt.

Förbered din fest med champagnefrukost och flakåkning. Eller leta reda på nya traditioner, kanske det finns roliga tradtioner från de andra nordiska länderna? Varför inte prova något helt nytt och starta dina nya egna traditioner?

Hämta inspiration från andra platser

Studenten är helt klart en av livets höjdpunkter, på samma sätt som att födas och gifta sig är andra stora händelser. Den betyder att man tar en ny riktning i livet. En lyxig svensk studentskiva består oftast med ett fest på flak med egen DJ, studentmottagning med catering, bal eller kryssningar och fest med champagne bravur.

Studentfirandet uppstod under 1600-talets avgångsprov och var en bro mellan gymnasiet och universitetsstudier. Man firade helt enkelt att man klarat gymnasiet och var klar för att påbörja nya studier. Fram till 1968 bestod detta avgångsprov av en muntlig och skriftlig del. Den som inte klarade ”muntan” på examensdagen fick smita ut bakvägen istället för att vara med under utsprånget på skolgården. Hårda tag kan man tycka så här i efterhand.

Den klassiska studentmössan CL Seifert började bäras runt 1840-talet som ett tecken på att man var universitetsstuderande, och tjugo år senare blev det även ett tecken på att man hade klarat sin studentexamen. Sett bakåt i tiden så kan de nuvarande traditionerna ses vara föråldrade i relation till vad som faktiskt firas.

Nordiska traditioner

I Norge har man sina ”russbilar” som hänger ihop med flera veckors festligheter i partybussen innan själva studenten, i Finland hålls balen redan i februari och festligheterna startar därmed också flera månader innan den faktiska skolavslutningen.

De flesta har kanske följt den norska serien Skam, här kan man få en inblick i det med att vara russ som innebär att du är sistaårselev på vidaregående, det vill säga på gymnasiet. Russtraditionen kommer ursprungligen från Danmark och har sedan 1905 även firats i Norge.

Perioden har alltid varit förknippad med fest, men har nog aldrig firats så intensivt som det görs i dag. Festligheterna börjar i april månad och varar fram till nationaldagen den 17 maj.

Först därefter inleds examensperioden och de studerande tar sin studentexamen. I Finland firas studenten redan i februari med bänkskuddardagen, då abiturienterna kör omkring på hemorten i lastbilar dekorerade med mer eller mindre fyndiga skämt och slagord.

Den egentliga skolavslutningen inför sommaren består av en den faktiska studentexamen, ett prov, som efterföljande firas rejält av familj och vänner.

Grannarna i väst kör på med vitsar och andra festligheter

I Danmark har man som tradition att följa olika lekar i förbindelse med studentfirandet. Det finns många seder och bruk som leder upp till den stora dagen och kanske viktigast av allt festerna. Till exempel anses det som otur att sova natten innan man får sina resultat efter studentexamen.

Efter din examen kommer familj och vänner förbi med blommor och presenter och det är dags för att ta på dig mössan. Själva akten med CL Seifert mössan har ett annat liv i Danmark där det är förbundet med många traditioner. Mössan som i Danmark oftast är dannebrogsröd har många fler funktioner och traditioner än den har i Sverige. Bland annat betyder det otur att bära studentmössan innan du får veta dina sista betyg innan examen.

Alla i din klass måste också haft möjligheten att skriva i mössan före den tas på. En annan regel är att de i klassen med det största och minsta huvudet, utifrån storlek på mössan, skall ge öl till resten av klassen.

Sist men inte minst skall det skrivas in ditt sista betyg i mössan. Om någon av dina kamrater råkar skriva på emblemet i mössan betyder det att man kommer bli gift osv. Ni kanske hajar vitsarna.

Framtiden efter studenten – ta med dig minnena

Oavsett vilka traditioner ni väljer att bevara från den typiskt svenska studentskivan eller låter andra seder och bruk prägla er fest så kommer ni garanterat att skapa minnen för livet. Och som såklart förs vidare till era barn och så vidare.

En sak är säker och det är att det blivit mycket mer fest och roligare att ta studenten än vad det kanske var tidigare med mer prestation från familj och vänner att klara examen. Nu återstår glädjen i att fira sista gymnasietiden och din sista tid i skolan. Här efter kommer nya spännande vägar att öppna sig för allt annat som hör ungdomen till.

Längre fram om sådär tio år när dina gamla skolkamrater börjar ta upp kontakten igen så är det dags att gräva fram CL Seifert studentmössan igen. Föreställ dig ditt liv om tio femton år, kanske du jobbar utomlands med en högre ställning på ett större företag, eller har du skaffat familj och barn, eller var du klassens plugghäst och alltid hade näsan ner i böcker kanske du sitter med en doktorsavhandling.

Det finns så otroligt många möjligheter efter gymnasietiden att det är svårt att föreställa sig hur det kan se ut. Ta första steget och prova något nytt oprövat efter skoltiden. Det kommer garanterat växa med åren. Många drar iväg utomlands och upptäcker nya kulturer och får nya vänner.