Världens 7 nya underverk

Under sju år pågick omröstningen om vilka som skulle bli världens sju moderna underverk, eftersom de sju traditionella underverken (utom Cheopspyramiden) var mer eller mindre förstörda. 100 miljoner människor från hela världen deltog i omröstningen och den 7 juli år 2007 presenterades den nya listan i Lissabon. Listan har fått en hel del kritik, dels för hur omröstningen genomförts och dels för hur finalisterna valts ut.

Hursomhelst tycker vi att dessa platser är väl värda ett besök och i denna artikel kan du läsa om vinnarna.

Chichén Itzá, Mexiko

På norra Yucatánhalvön i sydöstra Mexiko, omkring 19 mil sydväst om Cancun, hittar du den historiska staden Chichén Itzá. Platsen hade sin storhetstid under mayafolket mellan år 500 och 900 e.Kr. och därefter under itzáfolket mellan år 900 och 1400. Ruinerna efter staden hittades på 1800-talet och sedan dess har restaureringsarbetet pågått. I Chichén Itzá kan du bland annat besöka pyramidtemplet Krigartemplet (Los Guerreros), Tusen pelare (Mil Columnas) och hieroglyfpalatset House of the hidden writing (Akab’ Dzib).

Colosseum, Italien

Den romerska ellipsformade amfibieteatern Colosseum, som är upprättad på 70-talet e.Kr., hittar du i Rom. Här kunde upp till 87 000 romerska medborgare komma och beskåda gladiatorspel, teater, strider mellan vilda djur och avrättningar. Colosseum är döpt efter en 40 meter hög koloss (en jättestaty) av kejsare Nero, men dess officiella namn är egentligen Amphiteatrum Flavium. Byggnaden invigdes av Vespasianus son Titus. Festligheterna pågick i 100 dagar och under dessa dödades totalt 11 000 vilda djur.

Cristo Redentor, Brasilien

I den brasilianska staden Rio de Janeiro, på berget Corcovado, står den berömda kristusstatyn Monumento Cristo Redentor. Den 30 meter (eller 38 meter inklusive piedestal) höga statyn är en symbol för såväl kristendom som för staden och landet och är skapad av skulptören Paul Landowski i art déco-stil. Frälsaren står med öppna armar för att visa människorna sin kärlek och samtidigt har han formen av ett kors. Bygget av statyn påbörjades 1922 i samband med att Brasilien firade 100 år som självständigt och den stod klar 1931.

Kinesiska muren, Kina

Försvarsmuren Chángchéng (den långa muren) eller Wan li chang cheng (den 10 000 li långa muren) hittar vi i norra Kina. Den är det längsta byggnadsverket och den största militära försvarsstrukturen på jorden. Muren har uppförts i flera omgångar under olika dynastier mellan 300-talet f.Kr. och 1600-talet. Den är 6 000 kilometer lång och utgör tillsammans med diken och andra naturliga skydd en försvarslinje som är 8 850 kilometer lång. Framför allt uppfördes försvarsmurarna för att skydda Kina från nomadstammar i norr. Byggmaterialet består av packad jord, sten och tegel.

Machu Picchu, Peru

8 mil nordväst om Cusco, i närheten av samhället Aguas Calientes ligger den mytomspunna och vackert belägna bergsstaden Machu Picchu, vilken lär ha byggts av inkaledaren Pachacuti på 1440-talet. Staden var befolkad fram tills att Spanien erövrade Peru 1532, men spanjorerna hittade aldrig hit. Platsen är byggd på en bergsrygg på 500 meters höjd och var aldrig någon vanlig stad, utan snarare ett ”lantställe” för inkan och hovet.

Petra, Jordanien

Den antika staden Petra ligger cirka 10 mil norr om staden Aqaba i Jordanien. Den byggdes upp av nabatéerna mellan 500 f.Kr. och år 0 och hade sin blomstringsera under kung Aretas IV runt tiden för Kristi födelse. Staden har förstörts av jordbävningar och övergivits flera gånger, men har lika många gånger återupptäckts och byggts upp igen. Petra ligger omgiven av berg och har en slående arkitektur med det mesta av bygget uthugget direkt i de sandfärgade klipporna. Idag finns cirka 800 byggnader och monument bevarade i staden.

Taj Mahal, Indien

I den indiska staden Agra hittar vi det sista moderna underverket – mausoleet Taj Mahal som uppfördes av mogulhärskaren Shah Jahan under åren 1632 till 1643. Byggnadsverket var en hyllning till mogulens favorithustru Mumtaz Mahal som dog i barnsäng när hon födde sitt fjortonde barn. Byggnadsverket är en kombination av flera arkitektoniska stilar med flest element hämtade ur persisk och tidig mogularkitektur. Byggnaden ligger i och runt en 300 x 300 meter stor persisk trädgård.